Gå till innehåll
Värmdö Ridklubb
Värmdö Ridklubb

Barn- och ungdomspolicy

Om Värmdö Ridklubbs barn- och ungdomspolicy

Denna policy ska ge vägledning för hur vi inom föreningen vill förhålla oss till de barn och ungdomar som är med i vår förening.

Värmdö Ridklubb är en del av Riksidrottsförbundet och specialidrottsförbundet Svenska ridsportförbundet. Vi följer ”Idrotten vill” – det idéprogram som antogs av Riksidrottsförbundets stämma 2009.

Idrotten Vill – Idrottsrörelsens idéprogram - Riksidrottsförbundet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Programmet har konkretiserats av Svenska Ridsportförbundet och beskrivs i Länk till annan webbplats.Ridsporten Vill_mars.indd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I det här dokumentet har Värmdö Ridklubb konkretiserat det som vi inom Värmdö Ridklubb, med utgångspunkt i dessa styrdokument, särskilt vill fokusera på.

Barn- och ungdomsverksamheten i Värmdö Ridklubb

En stor del av våra medlemmar är barn och ungdomar. Därför ska vår verksamhet vara anpassad för deras behov och förutsättningar och ta sin utgångspunkt i FN:s konvention för barns rättigheter (barnkonventionen).

Vår barn- och ungdomspolicy är därför särskilt framtagen som ett stöd för föreningens verksamhet för de medlemmar som är upp till 18 år. Samtidigt gäller självklart att föreningens ungdomssektion, enligt Svenska Ridsportförbundets stadgar, omfattar alla upp till 25 års ålder.

Varje barn och varje ungdom har rätt att utvecklas i sin egen takt och utifrån sina egna förutsättningar och behov. Barn har rätt att utrycka sin mening och höras i frågor som rör dem. Därför ska vi i Värmdö Ridklubb så långt som möjligt ta hänsyn till barnets mening t.ex. när det gäller indelning i ridgrupp och förändringar av desamma.

Av FN:s Barnkonvention framgår också att alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Punkterna 2 och 3 lyfter särskilt att:

  1. Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.
  2. Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn.

För Värmdö Ridklubb innebär det att alla ridskolans elever utifrån de egna förutsättningarna t.ex. ska ges möjlighet att vara skötare samt att alla ridskolans elever och de barn- och ungdomar som har egen häst ska ha möjligheter att delta i ridskolans och klubbens interna tävlingar.

En verksamhet för alla

Värmdö Ridklubb har som särskild målsättning att vara en ridklubb och ridskola med verksamhet för alla. Värmdö Ridklubb vill därför ge alla som vill möjlighet att delta i vår verksamhet.

Idrott är lika viktig för flickor som för pojkar. Inom ridsporten är 9 av 10 flickor/kvinnor. På Värmdö är ridsporten den näst största idrotten bland flickor. Oaktat detta ska det finnas lika möjligheter att oavsett kön vara med i vår verksamhet. Därför ska vi alltid eftersträva att flickor och pojkar kan utöva idrott hos oss på ett jämställt sätt.

Inom ridsporten är det självklart att flickor och pojkar tränas och tävlar tillsammans. Flickor och pojkar ska därför också i alla hänseende behandlas på ett likvärdigt sätt i vår verksamhet.

Elev på ridskolan eller egen häst

Inom Värmdö Ridklubb har vi både barn och ungdomar som inte har och som har egen häst. Vi vill att alla barn och ungdomar oavsett om de utövar sin idrott på ridskolans hästar eller på en egen häst ska känna samma tillhörighet i föreningen. Vi är alla medlemmar för att vi älskar hästar och ridsport.

Det är därför viktigt för föreningen att den verksamhet som föreningen anordnar internt t.ex. lektioner, lovverksamhet, kurser och tävlingar riktar sig till alla barn och ungdomar.

Ungdomssektionen

Ungdomssektionen är en viktig del av vår verksamhet. Den ger barn och ungdomar möjlighet att ta eget ansvar för en del av vår verksamhet och samtidigt ger möjlighet till ledande roller som bidrar till utveckling och förberedelse för framtida ledarskapsuppdrag.

Alla barn och ungdomar inom Värmdö Ridklubb är medlemmar i ungdomssektionen och alla ska ges samma möjligheter att delta i sektionens verksamheter.

Träning och tävling

När barn och ungdomar idrottar i vår förening ska de ha roligt, må bra och utvecklas. Vi vill ge dem möjligheten att lägga en grund för att fortsätta idrotta genom hela livet! Fysisk rörelse är en viktig folkhälsofrämjande insats som har många positiva effekter.

En av ridsportens styrkor är att man kan rida tillsammans oavsett ålder. I Värmdö Ridklubb vill vi att barn och ungdomar kan skapa samhörighet med varandra, men också med andra medlemmar i vår förening. Vi vill också att barn- och ungdomar ska ges förutsättningar för fysisk och psykisk utveckling och välbefinnande.

Värmdö Ridklubb ska erbjuda en trygg idrottsmiljö där barn och ungdomar trivs och fungerar bra tillsammans. Träningen ska utformas utifrån barn och ungdomars intressen och de ska ha möjlighet att påverka träningens innehåll och upplägg.

Tävling är för många barn och ungdomar ett naturligt inslag i idrotten. Alla barn och ungdomar i vår förening ska därför ges samma möjligheter att delta i ridskolans tävlingsverksamhet.

Utbildning

Värmdö Ridklubb vill ge de flickor och pojkar som vill likvärdiga möjligheter att delta i såväl interna utbildningar som utbildningar som anordnas av distrikt och förbund. Många bollar i luften!

Barn och ungdomar behöver ha möjlighet att engagera sig i och prova på olika idrotter. Mångsidig träning förebygger skador och ger dessutom glädje och tillfredsställelse.

Barn och ungdomar har också behov av att kunna utveckla andra fritidsintressen och träffa vänner utanför idrotten. Även skolan ställer många gånger stora krav på barn och ungdomar.

Inom Värmdö Ridklubb ska vi uppmuntra till träning och tävling – oavsett om det sker inom föreningen eller någon annanstans. Vi ska också visa förståelse för att barn och ungdomar många gånger ställs inför krav från flera olika håll samtidigt.

Därför har det aldrig och ska inte heller finnas krav på t.ex. viss närvaro för att få fortsätta i en ridgrupp. Värmdö Ridklubb ska också, så långt det är möjligt, medge gruppbyten etc. för att underlätta medverkan i annan idrott eller förändrade skolscheman.

De vuxnas ansvar!

Ledare i alla åldrar, på alla nivåer och i alla funktioner har ett särskilt ansvar för barn och ungdomars välmående. Vi ska verka utifrån att barn och ungas delaktighet både är en förutsättning för vår verksamhet och bidrar till att vår verksamhet blir bättre.

Det åligger de vuxna i vår förening ett särskilt ansvar att se till att barn och unga mår bra i vår förening och att agera om någon far illa.

Barn- och ungdomspolicy i pdf Pdf, 84.5 kB.

Publicerad: 2024-11-09

Senast uppdaterad: 2024-11-09

Författare: Isabell Gothenby

Sponsorer