Gå till innehåll
Värmdö Ridklubb
Värmdö Ridklubb

Föl uppdateringar 2024

Uppdateringar om Barbie och Vivans betäckningsresa mot fölning:

 

Att tillverka ett föl är en lång process som kräver mycket eftertanke och tålamod samt en stor portion med tur. Självklart vill man att allt ska gå enkelt och klaffa hela vägen, men man behöver även förbereda sig på att det kanske inte går. Man har ett sto som man valt att ta föl på och sedan gäller det att välja ut en lämplig hingst, för att försöka få de egenskaper på blivande fölet som man önskar. Sen gäller det bara att hoppas att allt fungerar.

Barbie och Vivan är 3 år i år och nu mogna för att bli dräktiga, Barbie är vår egna uppfödning (Charons avkomma), Vivan köptes in som föl. Under våren har ridlärarna diskuterat kring olika hingstar och vilka egenskaper som de ser hos Barbie & Vivan. Vilka egenskaper vill de få på fölen för att de ska kunna bli bra framtida ridskolehästar.

Barbie har 3 andra syskon hos oss (Prinsen, Tingeling och Kiwi) så där har vi tydligt kunnat se vilka egenskaper som hennes mamma (Charon) har nedärvt, det har varit till stor hjälp i valet av hingst. Slutligen landade ridlärarna i valet av Connemarahingsten Aramos Luxor, då ridlärarna på nära håll sett vilka egenskaper han nedärvt, vad hans avkommor presterat och deras beteende med barn.

Vivan (Viva la Vida 45) har även hon flertalet syskon och även hennes mamma har syskon som är ridskolehästar. Här valdes hingst, Cristallo II 1366, via rekommendation från kunniga personer inom halvblodsaveln samt efter att ridlärare sett hingsten på hingstvisning och fattat tycke.

Vecka 21:

Denna veckan (21) har Barbie Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. åkt till Aramos stuteri Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att få träffa Aramos Luxor, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hon kommer bli kvar där tills hon konstaterats dräktig. Resan dit gick bra och Barbie stod snällt i transporten hela vägen. Väl framme fick hon gå i en hage bredvid Aramos Luxor för att de ska kunna bekanta sig med varandra och fatta tycke då hon kommer betäckas naturligt via handbetäckning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vivan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. såg vi brunst på i onsdags så det blev snabba beslut och under torsdagen åkte hon till Lövsta Seminstation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att kollas av veterinär (rektalt med ultraljud), kanske var det för sent. Men under fredagen seminerades hon med AI- färsk sperma Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från halvblodshingsten Cristallo II 1366 Länk till annan webbplats.och på lördagen kollades hon återigen och hon hade då släppt ägget och var redo att åka hem. Nu är det bara att hålla tummarna för att hon är dräktig på nästa ultraljudskoll runt 17:e dygnet.

Vecka 22:

Barbie har kommit i brunst och Aramos Luxor RC116 och hon visar intresse för varandra. Under måndagen och torsdagen handbetäcktes hon. (Kan ju bara ske handbetäckning om stoet och hingsten är villiga). Nu får vi avvakta dräktighetskoll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. av Barbie på ca 17:e dygnet. Är hon positiv (dräktig) då så får hon komma hem.

Vivan är hemma och går på bete med sina kompisar i väntan på dräktighetskoll den 10 juni. Då det är dags att återigen åka till Lövsta Seminstation för att ultraljuda och se om hon är dräktig.

Vecka 23:

Barbie går på bete i Urshult i väntan på Ultraljudskontroll den 17 juni, är hon dräktig då får hon komma hem.

Barbie med Aramos Luxor RC116 i bakgrunden

Barbie med Aramos Luxor RC116 i bakgrunden

Aramos Luxor RC116

Aramos Luxor RC116

Vivan framme på Lövsta Seminstation för betäckning

Vivan framme på Lövsta Seminstation för betäckning

Vivan står i seminspiltan för att undersökas

Vivan väntar i seminspiltan på att bli undersökt

Vivans äggblåsa

Ultraljudsbilden visar Vivans äggblåsa och imorgon blir det seminering

Cristallo II 1366

Cristallo II 1366 SWB

Sponsorer